AGREST

Pierwsze uszlachetnione, wielkoowocowe odmiany uzyskano dopiero w XVI wieku. Owoce agrestu zawierają sporo witaminy C, karoten oraz pewną ilość wtiaminy B. W bogatym zestawie mi* neralnym zwraca uwagę znaczna zawartość cennego dla organizmu magnezu (większa w owocach dojrzałych) i potasu. Jednak obecność kwasu szczawianowego spra­wia, iż od spożywania agrestu powinni się wstrzymać cierpiący na kamicę nerkową. Z agrestu sporządza się bardzo smaczne i orzeźwia­jące kompoty oraz (z niezupełnie dojrzałych jagód) dże­my, konfitury i galaretki (zielony agrest zawiera sporo pektyny). Amatorzy domowych ciast wysoko cenią kruchy placek i kruche ciasteczka przekładane dżemem agrestowym (lub konfiturą). Również wino agrestowe ma wielu’, zwolenników i należy do najpopularniejszych, obok po­rzeczkowego, win domowych.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!