AMBROZJA

Według mitologii greckiej był to pokarm bogów olim­pijskich, użyczający nieśmiertelności, urody i wiecznej młodości, podobno najsmaczniejszy ze wszystkich pokar­mów. Ale z czego się składał, jak smakował i jaki miał wygląd — pozostało dla śmiertelnych ludzi tajemnicą. W odróżńieniu od nektaru, który był napojem bogów, am­brozja była zapewne rodzajem potrawy. ,,Ambrozja” jest dziś określeniem czegoś wyjątkowo ; smacznego (ach, toż to istna ambrozja 1). Dawniej „Po- ; lacy zapach rozkoszny nazywali ambrozjowym, a noc uro­czą nocą ambrozjową” (Gloger). Ambrozją zwał się również wonny balsam, którym i greccy bogowie nacierali się, by zachować urodę i młodość. Ale również i skład tego „olimpijskiego kosmetyk nie zostanie ludziom zdradzony. Niestety!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!