ANGOSTURA,ANTIPASTI

Wyciąg z kory drzewa angostury (rosnącego m. in. w Wenezueli) odznaczający się pięknym aromatem i szla­chetną goryczą oraz ciemnobrązową barwą. Należy do najwyżej cenionych goryczek, używanych do przyprawiania likierów, wódek, cocktail.. W bardzo ma­łych ilościach stanowi wykwintną przyprawą do niektó­rych potraw mięsnych (np. pasztetu), zup i sosów. W sklepach spożywczych spotkać niekiedy, można kon­serwy z napisem „antypasty”. Antipasti to wioska nazwa różnych pikantnych kompozycji, spełniających rolę za­kąski podawanej przed właściwym posiłkiem. Antipasti w naszych sklepach są przeważnie produkcji jugosłowiań­skiej i stanowić mogą znakomitą rezerwę na wypadek nieoczekiwanych odwiedzin. W dawnej Polsce antypastem lub antypacikiem na­rwano „przysmaczek przed obiadem, przedsmaczek, przedkąsek, przedgryzek”. W wydanym w 1641 r. słowniku Kapskiego czytamy: „antypast suchy do jedzenia, antypast do picia w.trunku”.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!