ANYŻ

Anyż był wysoko cenioną przyprawą aromatyczną w starożytnym Egipcie, Małej Azji i Grecji. Stosowano go rów­nież w medycynie jako łagodny lek uśmierzający kaszel, lekko przeczyszczający i przeciwskurczowy. Anyż rozpo­wszechnił się w całej Europie. W dawnej Polsce hodo­wano go w ogródkach i używano zmielonych owoców do aromatyzowania ciast, ciasteczek oraz pierników. Doda­wano go również do kompotu z gruszek i śliwek oraz (na­turalnie!) przyrządzano na owocach ogromnie popularną nalewkę, zwaną anyżówką. Dziś rzadko kto używa anyżu, mimo iż jest to przypra­wa interesująca, zdrowa, nie trzeba jej importować, a ciasteczka anyżówki są znakomite, zwłaszcza podane do herbaty.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!