BAKŁAŻAN

Bakłażany, zwane również oberżynami (franc. auber-gine), są — podobnie jak ziemniaki i pomidory — przed­stawicielami tej samej rodziny psiankowatych. Podłużne lub jajowate owoce pokryte lśniącą, ciemnofiołetową skórką (istnieją i inne odmiany, ale fioletowa jest naj­bardziej poszukiwana) są jarzyną niezmiernie popularną w kuchni Wschodu, krajów bałkańskich i śródziemnomorskich. W Polsce warunki klimatyczne nie pozwalają na. szerszą,gruntową uprawę bakłażanów. Bakłażan, pocho-, dzi z Indii i’Europa poznała go dzięki Arabom. Jest to jarzyna bardzo smaczna, niskokaloryczna i — ponieważ bakłażany smaży się najczęściej w oliwie — nie najlżej strawna. Bakłażany świeże pojawiają się, jak dotąd, tyl­ko na prywatnych zieleniakach i są (uprawa w inspek­tach) bardzo drogie. Godne polecenia są konserwy bakłażanowe, które im­portujemy z Bułgarii. Doskonale przyprawione przez pro­ducenta stanowią (na zimno) atrakcyjny element zimnego bufetu. Można ich też użyć do przyrządzania smacznych kanapek.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!