BAŻANT A’LA ROSSINI

Bażant „a la Rossini” 1 bażant, 15 dkg pieczarek, 5 dkg wątróbki z bażanta,5 dkg sera żółtego, natka pietruszki, 10 dkg słoniny, tłuszcz, 150-200 ml śmietany, sól, pieprz i przyprawa myśliwska do smaku.Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę. Pieczarki oczyścić, opłukać, zemleć razem z wątróbką, wymieszać ze startym serem i posiekaną natką pietruszki, doprawić. Następnie napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając śmietaną, potem wytworzonym sosem. Po upieczeniu, bażanta pokrajać na 4 części, ułożyć na pół­misku, polać doprawionym sosem.Podawać z ziemniakami drążonymi, kalafiorem i kompotem.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!