BAŻANT PO TULOŃSKU

Bażant po tulońsku. Składniki potrzebne do przygotowania potrawy i jej wykonanie: 1 bażant, 15 dkg pieczarek, tłuszcz, 10 dkg groszku konserwowego, 1-2 żółtek, koperek, 10 dkg słoniny, 150-200 ml śmietany, sól, pieprz i przyprawa myśliwska do smaku. Bażanta przygotować jak bażanta „a la Rossini”. Pieczarki oczy­ścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, połączyć z groszkiem, żółtkami i posiekanym koperkiem, doprawić. Następnie napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając śmietaną, po­tem wytworzonym sosem. Po upieczeniu przekrajać na 4 części, ułożyć na półmisku, polać doprawionym sosem. Podawać z frytkami, surówkami i kompotem.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!