BAŻANT Z PIECZARKAMI

Bażant z pieczarkami, 1 bażant, 5 dkg słoniny, 5 dkg szynki wędzonej, tłuszcz, 150-200 ml białego wytrawnego wina,20 dkg pieczarek, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku.Bażanta przygotować jak bażanta la Rossini”. Słoninę i szynkę pokrajać w cienkie paski długości 3-4 cm, szpikować gęsto równymi rzędami wzdłuż piersi i udek z każdej strony po 2 rzędy. Polać tłusz­czem, zrumienić i piec skrapiając winem, potem wytworzonym so­sem. Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, dodać do ba­żanta pod koniec pieczenia razem z posiekaną natką pietruszki. Po upieczeniu wyjąć, ułożyć na deseczce, lekko przestudzić, odciąć uda, każde pokrajać w poprzek na 2-3 kawałki. Piersi pokrajać na tyle samo porcji usuwając częściowo kości. Wyporcjowane mięso ułożyć na półmisku tak, aby w każdej porcji był kawałek mięsa z uda i piersi, polać odtłuszczonym i doprawionym sosem, zagrzać.Podawać z ziemniakami drążonymi, pomidorami nadziewanymi i surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!