CIASTKA Z OWOCAMI

Ciastka takie nazwane zostały przez pewnego ośmioletniego chłopczyka „bilda”. „Bilda” może być z malin lub z truskawek: Robimy kruche ciasto -z mąki, jednego surowego jajka i dużej ilości tłuszczu. Rozpościeramy na blasze i ^podpiekamy ha złoty kolor. -Na wystudzonym spodzie układamy w regu­larne rządki, czubkami do góry, maliny lub truskawki. Całość przykrywamy pianą z białek, ubitą na sztywno i posypaną cukrem. Wstawiamy do gorącego pieca, żeby piana przyru­mieniła się. Piec musi być gorący, ponieważ w letnim owoce rozpłyną się i zamoczą ciasto. Ciastka jemy na zimno lub na gorąco. Bardzo efektownie wyglądają babeczki z owocami. Z ciasta takiego jak na „bildę” wykrawamy krążki i wylepiamy nimi małe foremki do babczek. Pieczemy. Po wystudzeniu napeł­niamy wiśniami albo agrestem ugotowanymi jak na kompot, tylko dokładnie osączonymi z soku. Na owoce można nałożyć pianę tak jak na „bildę”, albo bitą śmietanę. W ostateczności można przed samym podaniem polać trochę śmietanką. Takie ciastka prawie wcale nie tuczą.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!