DOMOWE LODY

Ale same lody się zjadło, a robiło się je tak (proporcja na rodzinę bezdzietną): pół litra śmietanki łub tłustego mleka, 2 jaja,;2 żółtka, 15- deka cukru i wanilia. Jaja i żółtka ubijamy na parze z cukrem i stopniowo doda­jemy przegotowane mleko. Ubijamy, aż masa zgęstnieje, wkła­damy naczynie do drugiego naczynia z zimną wodą i ubijamy, t aż się oziębi. Wtedy wlewamy do maszynki i niestety — krę­cimy aż do skutku. W taki sam sposób robi się lody kawowe lub karmelowe (moje ulubione), dodając w pierwszym przy- ‘ padku kawy, w drugim — palonego cukru. Do lodów śmie­tankowych, już po wyjęciu z maszynki, możemy dodać orze­chy włoskie lub owoce. Lody możemy polać, ze znako­mitym skutkiem, gorącym sosem czekoladowym.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!