DUSZENIE RYB

Duszenie. Ten sposób przyrządzania ryb umożliwia zastosowanie j różnych dodatków jarzynowych i przypraw, które znacznie poprą- j wiają smak i zapach, szczególnie ryb morskich. Do duszenia nąj- j bardziej nadają się ryby o mięsie jędrnym, np. ostrobok, kergulena, j błękitek, sandacz lub amur. Przed duszeniem należy posypać por- ] cje ryby przyprawami i mąką, obsmażyć z obu •’tron, włożyć do na­czynia, skropić wodą lub wywarem i dusić do miękkości, dodając przewidziane w recepturze dodatki. Pod koniec duszenia doprawia się potrawę przyprawami aromatycznymi. Potrawy duszone z ryb podaje się z makaronem, ziemniakami, ryżem, warzywami goto­wanymi i surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!