DZIKA GĘŚ LUB KACZKA A’LA RADZIWIŁŁ

Dzika gęś lub kaczka „a la Radziwiłł”. Gęś lub kaczka, 10 dkg cebuli, 150 ml białego wytrawnego wina, woda, 60-80 ml octu, 15 dkg słoniny, tłuszcz, 3 dkg grzybów suszonych, 20 dkg ogórków kwaszonych, 25 dkg papryki świeżej, 150 ml śmietany, 3-4 dkg tartego razowego chleba, natka pietruszki, sól, pieprz, cukier, jałowiec, tymianek, majeranek, przyprawa do zup i przyprawa myśliwska do smaku.Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w półplasterki, zalać winem, wodą i octem, dodać przyprawy, zagotować. Sprawioną tuszkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodziarce na kilka dni, kilkakrot­nie obracając. Słoninę pokrajać w paseczki długości 3-4 cm, szpi­kować gęsto równymi rzędami wzdłuż piersi i udek z każdej strony po 3-4 rzędy, związać nogi, polać tłuszczem, skropić wodą, upiec. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, wyjąć, pokrajać w paseczki. Ogórki obrać, opłukać, pokrajać w cząstki. Paprykę oczyścić, opłu­kać, podpiec w piekarniku, obrać ze skórki, pokrajać w paseczki. Po upieczeniu tuszkę wyjąć, pokrajać na porcje tak, aby w każdej porcji było po kawałku uda i piersi, ułożyć na półmisku. Do sosu dodać paprykę, ogórki, grzyby, śmietanę, chłeb i posiekaną natkę pietruszki, dusić kilka minut, doprawić, obłożyć mięso, zapiec. Podawać z ziemniakami i surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!