DZIKA GĘŚ LUB KACZKA Z PIECZARKAMI

Dzika gęś lub kaczka z pieczarkami. Gęś lub kaczka, 10 dkg cebuli, 150 ml białego wytrawnego wina, woda, 60-80 ml octu,15 dkg słoniny, tłuszcz, 25 dkg pieczarek,150 ml śmietany, 2 dkg mąki, 2 dkg kaparów, natka pietruszki, sól, pieprz, cukier, majeranek, tymianek, przyprawa myśliwska i przyprawa do zup do smaku.Tuszkę przygotować i naszpikować jak dziką gęś lub kaczkę „a la Radziwiłł”, polać tłuszczem, zrumienić i piec skrapiając marynatą, potem wytworzonym sosem. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokra­jać drobno, dodać do tuszki pod koniec duszenia Po upieczeniu tuszkę wyjąć, pokrajać na porcje tak, aby w każdej porcji było po kawałku uda i piersi, ułożyć na półmisku. Sos połączyć ze śmie­taną wymieszaną z mąką, dodać opłukane kapary, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy, chwilę pogotować, doprawić.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!