FILETOWANIE, ZDJĘCIE SKÓRY

Filetowanie. Czynność ta polega na wycięciu płatów mięsa pozba­wionego wszystkich części niejadalnych. Odbywa się przez podłu-j żne głębokie cięcia po stronie grzbietowej, równolegle po obu stro-‚ nach kręgosłupa, a następnie od odbytu do ogona z obu stron tu­szy, po czym prowadząc nóż od ogona przy samym kręgosłupie zwalnia się część ogonową filetów. W celu uwolnienia całego filetu od kręgosłupa wykonuje się podłużne cięcia tuż pod żebrami. Zdjęcie skóry. Filet nacina się w części ogonowej nożem w poprzek mięśni, nie przecinając skóry, i prowadzi nóż płasko, tuż przy skórze.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!