FLĄDRA,PŁASTUGA,TURBOT LUB SOLA A’LA BALZAK

Flądra, płastuga, turbot lub sola „a la Balzak”, 1 kg ryby, mleko, 5 dkg migdałów, 4 dkg mąki, oliwa, 15 dkg pieczarek, 20 dkg pomidorów, 5 dkg rodzynków, 200 ml śmietany, 1-2 żółtek, sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.Oczyszczoną i wypatroszoną rybę umyć, przekrajać wzdłuż na po­łówki usuwając kość kręgosłupa, zdjąć skórę zaczynając od ogona. Rybę pokrajać na porcje, zalać mlekiem z dodatkiem pieprzu i po­zostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Migdały sparzyć wrzącą wodą, posiekać. Rybę wyjąć, posypać przyprawami i mąką, podsmażyć. Oczyszczone pieczarki opłukać, pokrajać w plasterki, usmażyć. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki, wymieszać z pieczarkami, opłukanymi rodzyn­kami, doprawić, obłożyć rybę, zalać doprawioną śmietaną wymie­szaną z żółtkami, posypać migdałami, zapiec.Podawać z ryżem i zieloną sałatą.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!