GĘŚ PO BORDOSKU

Gęś po bordosku,1 młoda gęś, 15 dkg cebuli, tłuszcz, 60 dkg grzybów świeżych (borowików), 5 dkg bułki tartej, 2 żółtka,6-8 dkg oliwek, sól i pieprz do smaku.Oczyszczoną gęś umyć, odciąć szyję i skrzydła, natrzeć przypra­wami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, podsmażyć, dodać oczyszczone, opłu­kane i pokrajane grzyby, dusić 10 minut często mieszając. Następ­nie wymieszać z bułką tartą, żółtkami, wydrylowanymi i posieka­nymi oliwkami, doprawić, napełnić wnętrze gęsi, zaszyć lub spiąć po angielsku, polać tłuszczem i piec skrapiając wodą, potem wytwo­rzonym sosem. Miękką gęś wyjąć, pokrajać na porcje, polać odtłusz­czonym i doprawionym sosem.Podawać z ziemniakami i surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!