GĘŚ PO FRANCUSKU

Gęś po francusku. Składniki potrzebne do przygotowania potrawy i jej wykonanie: 1 młoda gęś, tłuszcz, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 1/2 kg pomidorów, 15-20 dkg pieczarek, sól, pieprz i majeranek do smaku. Gęś przygotować jak gęś po bordosku, polać tłuszczem, zrumie­nić, skropić winem i upiec. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, dodać do gęsi pod koniec pieczenia razem z pomidorami. Miękką gęś wyjąć, pokrajać na porcje, usuwając częściowo kości, ułożyć na półmisku, polać odtłuszczonym i dopra­wionym sosem. Podawać z ziemniakami i surówkami. 

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!