GĘŚ PO LITEWSKU

Gęś po litewsku. Składniki potrzebne do przygotowania potrawy i jej wykonanie: 1 gęś, 4 dkg grzybów suszonych, tłuszcz, 10 dkg cebuli, 150 ml śmietany, sól, pieprz, czosnek, jałowiec, majeranek i przyprawa do zup do smaku. Gęś przygotować jak gęś po bordosku. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, wyjąć, posiekać. Gęś polać tłuszczem, zrumienić i upiec skrapiając wywarem z grzybów. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, dodać do gęsi pod koniec pieczenia razem ze śmietaną i grzybami. Miękką gęś wyjąć, pokrajać na porcje, usuwa­jąc częściowo kości, ułożyć na półmisku, polać odtłuszczonym i do­prawionym sosem. Podawać z ziemniakami i surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!