GOLENIE RYB

Golenie polega na ścinaniu ostrym nożem łuski razem z cienką warstwą nabłonka. Jedną ręką chwyta się rybę za ogon, a drugą – trzymając nóż płasko na rybie z lekko odchylonym ostrzem ku górze – goli zaczynając od ogona. Po oczyszczeniu jednej strony rybę obrócić i golić z drugiej strony. Następnie rybę trzeba oskrobać z resztek szlamu i łusek i opłukać w zimnej wodzie.Ryby o drobnej, silnie przylegającej łusce, np. lina zanurza się przed skrobaniem na kilka sekund we wrzącej wodzie. Ryby o gru­bej skórze, jak makrelę, węgorza, suma, miętusa, flądrę, płastugę, turbota lub solę, należy wyszorować szczoteczką maczaną w soli, następnie naciąć skórę wokół głowy, oddzielić ostrym nożem od mięśni, uchwycić palcami obu rąk i ściągnąć w kierunku ogona.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!