INNE KURCZĘTA

Wbrew ogólnemu mniemaniu kurczęta po polsku to nie kurczęta pieczone, jakie. przed chwilą opisałam, ale kurczęta duszone w śmietanie. Kurcząt nie nadziewamy, lecz obsma­żamy na maśle, a potem dusimy w rondelku zalane śmietaną. Przed podaniem należy dosypać trochę pokrajanego kopru. Można też dodać pokrajany w ćwiartki pomidor, uważając, by się nie rozgotował. Dodatki — jak wyżej. Można jeść palcami! Wobec dużej ilości kurcząt na naszym rynku, coż nam-po­zostaje oprócz spożywania ich w najrozmaitszych formach. Podawałam już wielokrotnie przepisy na kurczęta, ale przy­bywają mi wciąż nowe — sprawdzone empirycznie. Kurczęta „po wiedeńskuw służyły — jak jest napisane w sta­rych książkach — do okładania zielonego groszku, marchewki i kalarepki. My nie będziemy tacy wymagający; okładać kuręzęciem — to chyba jest dla biednego ptaka poniżające. Otóż kurczęta „po wiedeńsku” polegają na tym, że dzielimy kurczę na kawałki, maczamy w rozbitym jajku i tartej bułce i smażymy na maśle. To już wszystko, groszek można podać osobno.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!