JARZĄBKI PO PARYSKU

Jarząbki po parysku 2 jarząbki, 15-20 dkg słoniny, 250 ml białego wytrawnego wina, 15 dkg pieczarek, 10 dkg szynki wędzonej, 2 dkg kaparów, 2 żółtka, natka pietruszki, sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku. Sprawione tuszki umyć, związać nogi, natrzeć przyprawami, ob­łożyć cienkimi plastrami słoniny, związać nitką i upiec skrapiając winem, potem wytworzonym sosem. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki razem z szynką, dodać do tuszek pod koniec pieczenia z opłukanymi kaparami. Po upieczeniu zdjąć słoninę, zru­mienić tuszki, wyjąć, przekrajać wzdłuż na połówki, ułożyć na pół­misku. Sos wymieszać z żółtkami, posiekaną natką pietruszki oraz pokrajaną w paseczki słoniną, polać tuszki, zapiec.Podawać z frytkami i zieloną sałatą.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!