KARP

Przygotowanie smacznego jedzenia zabiera tyleż czasu, co niesmacznego. Tym hasłem ożywieni zabieramy się do przy­rządzania ryby. Jest to karp, gdyż tę rybę w stanie żywym właśnie udało się nam dostać. Karp ważący około 1,5 kilo starcza na osiem osób Oskrobaną i oczyszczoną rybę krajemy na części. Na dno garnka kładziemy kilka kawałków masła lub margaryny. Na to warstwę pokrajanych drobno jarzyn (marchew, pietruszka,seler, por, dużo cebuli, kartofle w plastrach, surowa papryka). Na to kawałki karpia. Przykrywamy jarzynami. Na samym wierzchu, na jarzynach, kładziemy kilka kawałków masła. Stawiamy do piecyka lub dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, aż kartofle będą miękkie. Podajemy w tym samym rondlu, w którym gotowaliśmy. Można podać do tego utarty ser, którym każdy posypuje sobie rybę. Polecam zamiast stereotypowego karpia smażonego.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!