KARP FIRMOWY

Karp firmowy, 1 kg karpia, 5 dkg bulki czerstwej, mleko,25 dkg pieczarek, tłuszcz do pieczarek, 1-2 żółtek, natka pietruszki, wywar z warzyw, 3 dkg masła lub margaryny, 3 dkg mąki, 2 dkg kaparów,100 ml śmietany, sól, pieprz i przyprawa do zup do smaku.Oczyszczoną rybę pokrajać prostopadle do kręgosłupa na 4 kawałki szerokości 3-4 cm, odcinając części niejadalne (płetwy i ogon), dokładna umyć pod bieżącą wodą. Bułkę namoczyć w mleku, od­cisnąć, zemleć. Oczyszczone pieczarki pokrajać drobno, usmażyć, część wymieszać z bułką, żółtkami i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. Następnie napełnić dzwonka ryby, zalać wy­warem, posolić i ugotować na wolnym ogniu, wyjąć na tałerz, wy­war przecedzić. Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem, szybko mieszając trze­paczką, zagotować i gotować około 10 minut na małym ogniu, mie­szając od czasu do czasu. Potem połączyć z pozostałymi pieczarka­mi, opłukanymi kaparami, śmietaną i przyprawami, zalać ryby, za­piec.Podawać z kluskami francuskimi i zieloną sałatą.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!