KARP PO NELSOŃSKU

Karp po nelsońsku, 1 kg karpia, 4 dkg mąki, tłuszcz, 15 dkg włoszczyzny bez kapusty, 5 dkg grzybów suszonych,80 dkg ziemniaków, 3 dkg tłuszczu, 3 dkg mąki,100 ml śmietany, natka pietruszki, sól, pieprz i przyprawa do zup do smaku.Karpia przygotować jak karpia ,,a la Pompadour”, posypać przy­prawami i mąką, usmażyć. Oczyszczoną głowę i kość grzbietową zalać wodą, dodać oczyszczoną włoszczyznę i namoczone grzyby, ugotować, wywar przecedzić, grzyby pokrajać w paseczki. Obra­ne ziemniaki opłukać, pokrajać w cząstki, ugotować, odcedzić, ułożyć w naczyniu wysmarowanym tłuszczem, przekładając rybami, oraz posypując grzybami. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym przecedzonym wy­warem (300 ml), szybko mieszając trzepaczką, zagotować i goto­wać około 10 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania wlać śmietanę. Sos połączyć z posiekaną natką pietruszki, doprawić, załać karpia, zapiec.Podawać z surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!