Kolendra

Kolendra roślina jednoroczna, dorastająca na 20cm – 40cm. Owoce powinno się zbierać na przełomie sierpnia i września. Pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego w szczególności z Indii i Iranu. Obecnie największymi producentami są: Indie, Irak, kraje Bliskiego Wschodu, kraje byłego Związku Radzieckiego oraz Stany Zjednoczone. Zawiera olejek lotny, białka, tłuszcze, związki żywiczne, garbniki, pektyny, sterole roślinne oraz sole mineralne. Jej owoce stosowane są przede wszystkim w kuchni chińskiej i indyjskiej. Współtworzy takie przyprawy jak: pieprz ziołowy, curry, gram masala. Wykorzystywane są do przyprawiania różnych mięs (np. baraniny, wieprzowiny, dziczyzny), do pasztetów, do sosów i jaj oraz marynat warzywnych. Jest składnikiem wódek, likierów i win. Znalazła zastosowanie przy marynowaniu warzyw, śledzi i past. Wykorzystywana jest również w celach medycznych: przeciwdziała wzdęciom, reguluje pracę przewodu pokarmowego oraz zapobiega nadmiernemu wzrostowi flory bakteryjnej w jelitach poprzez ograniczenie fermentacji.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: