LEKKO STRAWNE I PYSZNE

Banany są lekko strawne i organizm nasz przyswaja sobie z łatwością wszystkie cenne i ob­ficie w nich zawarte składniki, wśród nich bogaty asortyment witamin i soli mineralnych, m. in. wapń, magnez i fosfor, zwany „solą filozofów. Być może, że zawartość oraz działanie fosforu sprawiły, iż banany były ulubionym pożywieniem hinduskich filozofów. Nowsze badania prze­prowadzone w National Heart Institute de Bethesda (USA) wykazały, iż banany zawierają m. in. serotoninę, wywierającą dobroczynny wpływ na system nerwowy. Banany należy przede wszystkim podawać dzieciom. . Są również znakomitym środkiem odżywczym dla rekon­walescentów, ludzi anemicznych, kobiet w ciąży i karmiących oraz dla ludzi w podeszłym wieku, cierpiących ńa zaburzenia przewodu pokarmowego. Jedynie chorzy na cukrzycę oraz otyli winni się wstrzymać od delektowania się bananami, ponieważ 10 dkg miąższu owocowego dojrzałego banana dostarcza organizmowi około 100 kalorii oraz zawiera około 25% cukrów.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!