MAKRELA

Ławice makreli spotyka się w północnym Atlantyku, Morzu Śródziemnym i Morzu Czarnym. Jest to ryba ra­czej mała, wzrostu dużego śledzia, o zgrabnej, wydłu­żonej sylwetce. Mięso ma soczyste i tłuste. Jest bardzo smaczna i można z niej przyrządzać ogromną liczbę po­traw (na gorąco — smażona, z wody, faszerowana, du­szona w różnych sosach; na zimno — w galarecie, z róż­nymi ostrymi sosami). Wędzone makrele są delikatne i nadają się świetnie do kompozycji kanapkowych. Świe­że makrele pojawiają się w naszych sklepach rybnych bardzo często, zwłaszcza w sezonie. Natomiast kon­serwy z makreli stanowią stały, przyciągający licznych nabywców element dekoracyjny sklepów. Unieśmiertel­nione przez Gałczyńskiego „Skumbrie w tomacie” — to właśnie ulubione przez Polaków makrele jako zakąska „pod jednego”.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!