MALAGA I MANDARYNKA

  1. Malaga to duże rodzynki o charakterystycznym aromacie i sło­dyczy ze specjalnego gatunku winogron, uprawianego w Andaluzji. Są cennym dodatkiem do wielu ciast (m. in. keksa angielskiego) i potraw. Malaga to także wino — z winnic w okolicach miasta Malagi. Jest to słodkie, ciężkie wino deserowe o charakterystycznym bukiecie, bogate w sole mineralne, zalecane jako wino lecznicze dla ludzi anemicznych i rekonwalescentów. Wi­no Malaga nadaje wykwintny szlif smakowy wielu de­serom, sosom, potrawom mięsnym i rybom. Głównej zaletą mandarynek jest ich nieporównany aro­mat, soczystość i — u odmian szlachetnych — brak pe­stek. Smażona w cukrze skórka mandarynkowa jest szczególnie cenna jako dodatek do ciast i do przyrzą­dzania niezbyt słodkiej nalewki. Zalety mandarynek w pełni oceniła kuchnia chińska. Nic dziwnego, bowiem mandarynki pochodzą właśnie z Chin. Likier „Mandarin” zawdzięcza swą sławę aroma­towi owocu mandarynki, barwę zaś… przeważnie sztucz­nym barwnikom.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!