MALINY

Ten krzew z rodziny różowatych, rosnący dziko na skra­jach lasów i nasłonecznionych polanach (wyrębach), do­starcza słodkich, aromatycznych i zdrowych, lecz delikat­nych, trudno znoszących transport jagód. Szczególnie mocnym aromatem odznaczają się maliny leśne (owoc ich jest mniejszy, a barwa intensywnie „malinowa”). Ma­liny hodowane, czerwone i białe, mają owoc większy i bardziej nadają się do przyrządzania konfitur oraz de­koracji (kremy, ciastka itp.). Maliny zawierają dużo wi­taminy C oraz cennych soli mineralnych. Należy je spo­żywać przede wszystkim na surowo. Najpopularniejszym przetworem z malin jest syrop ma­linowy używany do zaprawiania wody sodowej, herbaty, do budyni i legumin, do przyrządzania galaretek, lodów oraz zaprawiania wódek („damskich”!). W medycynie lu­dowej napar z suszonych malin stosuje się jako świetny środek napotny/oraz, ze względu na zawartość witami­ny C, w czasie chorób gorączkowych. Poeci sięgnęli do malin, konstruując metafory opiewające świeżość dzie­wiczego rumieńca, (np. „Dziewczę z buzią jak malina…*’).Istnieją nieszczęśliwcy, którym spożycie malin grozi wstrząsem alergicznym. Jest ich, jak zapewniają staty­styki lekarskie, raczej niewielu. Współczujemy im.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!