MALINY,MORELE I DEREŃ

Dereń. Kupmy ten ciemnoczerwony, który da konfiturę o pięknym kolorze. Na kilo derenia potrzeba kilo cukrtf. Dereń można drylować, ale nie uważam tego za konieczne.Wystudzić w ciepłym miejscu, konfitura powinna wystygnąć w ciepłym miejscu, na brzegu kuchni (jeżeli węglowa).Maliny. Na kilo malin potrzeba kilo cukru. Suche i nie uszkodzone owoce układać jeden obok drugiego w naczyniu, w którym będzie się smażyć konfitura. Warstwę owoców po-. sypać cukrem, ułożyć następną warstwę owoców i tak dalej, aż do wyczerpania się malin przeznaczonych na usmażenie. Postawić w chłodzie na 4—5 godzin (w chłodzie to nie zna­czy w lodówce, ale raczej w chłodnym pokoju lub w piwni­cy). Potem naczynie postawić na wolnym ogniu i smażyć maliny, ostrożnie potrząsając naczyniem. Od zagotowania sma­żyć jakieś 20 minut. Szumować bardzo ostrożnie, aby nie uszkodzić owoców. Studzić w tym samym naczyniu.Morele. Kilo cukru na kilo moreli. Morele niezbyt dojrzałe nakłuć wykałaczką. Zrobić syrop, ostudzić, wrzucić morele, zagotować i odstawić. Powtarzać to 3 razy. Za trzecim razem dosmaźyć na wolnym ogniu. Wystudzić tak samo jak inne konfitury.Nie miejcie do mnie pretensji, że podaję takie pracochłonne przepisy. Mówię wam, warto się czasem trochę potrudzić, nawet nie dla innych, tylko dla siebie.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!