MARYNATA,MAŚLANKA

Marynata to płyn składający się z odpowiednich proporcji octu (wi­na lub soku cytrynowego), wody, niekiedy oiiwy oraz przy­praw korzennych (pieprz czarny, ziele angielskie, liście laurowe, imbir, goździki, jagody jałowca) i jarzyn z ce­bulą na czele. Produkty (mięso, ryby, grzyby itp.) zalane marynatą nie psują się przez dłuższy czas, nabierając przy tym pięknego aromatu i pikantnego sma­ku. Kozrozmamy marynaty gotowane i surowe.Maślanka to produkt pozostały ze śmietany, z której zrobiono masło. Świeża, chłodna maślanka jest napojem bardzo zdro­wym, orzeźwiającym i nie tuczącym. Chłodniki sporządzo­ne na świeżej maślance znakomicie zaspokajają prag­nienie w czasie upałów.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!