MENU

Na bardzo ele­ganckich przyjęciach (zwłaszcza w XIX i w początkach XX w.) prywatnych i oficjalnych, przed każdym nakryciem umieszczano kartonik, często zdobiony pięknym rysun- ,. kłem, informujący uczestnika uczty, jakie czekają go przeżycia kulinarne. Umożliwiało to indywidualne tem­perowanie apetytu i skupienie zainteresowania na potrawach ulubionych. Paul Hermann („Siódma minęła, ósma przemija”, PIW 1959) informuje, że pierwsze menu pojawiło się w roku 1555 na jednym z licznych bankietów urządzanych w cza­sie sejmu w Augsburgu („Kuchmistrz wypisał schludnie wszystkie potrawy i dania. Książę Henryk kierował się nrą – tzn. kartą zawierającą menu – przy jedzeniu, tak ; by oszczędzać apetyt na najlepsze dania”). Francuzi zaś twierdzą, że pierwsze menu pojawiło się we Francji. Spór me- rozstrzygnięty, lecz pasjonujący raczej specjalistów. Warto dodać, że zbieranie ślicznie zdobionych menus stało się pasją wielu kolekcjonerów. Menus zdobione przez sławnych malarzy (np. Toulouse-Lautreca) są na rynku antykwarycznym wysoko cenione.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!