MIZERIA,MORELA

Sałata z cieniutko pokrajanych ogórków zaprawionych oliwą, octem, pieprzem i solą. W Polsce mizerię zapra­wia,się kwaśną śmietaną, natomiast na wsi przyrządzają mizerię dodając do ogórków pokruszony twaróg, cieniut­ko pokrajaną w talarki cebulę, sól i pieprz oraz śmieta­nę. Wiejska mizeria, bardzo zdrowa i pożywna, stanowi w czasie sianokosów i żniw danie obiadowe i zasługuje w pełni na to, by ją wprowadzić do kuchni miejskiej jako. danie kolacyjne, a nawet i obiadowe.Morela. Owoc drzewa (krzewu) z podrodziny śliwkowatych, pomaranczowożólty (morelowy), soczysty, orzeźwiający i o wykwintnym smaku i aromacie. Jest _to tzw.owoc deserowy, stanowiący, również cenny surowiec na konfitury, dżemy,, likiery i wódki. Morela pochodzi z Chin, w Europie znana od początków ery chrześcijańskiej. Owoce moreli zawierają dużo prowitaminy A i cukru (8%).

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!