NEKTAR

Był to legendarny napój, który wraz z ambrozją stanowił wikt bogów olimpijskich i podobnie jak ambrozja odznaczał się nieporównanym smakiem, użyczając wiecznej młodości. Szafarką nektaru była córka Zeusa i Hery, bogini wiecznej młodości — Hebe. Niestety, przepis na  olimpijski nektar nie dostał się nigdy w ręce śmiertelników . Dziś produkujemy w Polsce oraz’ importujemy (np. z Bułgarii) doskonałe nektary owocowe, zachowujące smak świeżego  owocu, bogate w witaminy i orzeźwiające. Pszczoły zaś wyrabiają ze słodkiego nektaru kwiatowego (wydzielanego przez tzw. miodniki) miód. W mowie potocznej mianem nektaru określa się wy­jątkowo smaczny napój.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!