NOWALIE I NUGAT

Nowalie, częściej zwane nowalijkami, to pierwsze, ukazujące się bardzo wcześnie, hodowane w-szklarniach  i inspektach jarzyny i owoce. Nowalijkami są więc m.in.:styczniowy szczypiorek, lutowa sałata zielona, marcowa, rzodkiewka itp.Mimo stosunkowo wysokiej ceny, nowalijki cieszą się ;wielką popularnością, stanowią bowiem dla znużonego zimowym wiktem organizmu źródło „żywych” witamin oraz ożywczych soli mineralnych. Niektórzy przypisują nugatowi pochodzenie orientalne,większość autorów kulinarnych opowiada się jednak za pochodzeniem hiszpańskim, wywodząc nazwę „nugat” od ; – łacińskiego „nox orzech. Nie wyklucza to jednak Hiszpania  pływów kuchni arabskiej. Klasyczny nugat — to kompozycja z cukru, miodu, siekanych orzechów i piany z białek. Masę tę, po usmażeniu, wylewa się do wyłożonej opłatkami formy, nakrywa opłatkami zastudza. Istnieje nadto wiele odmian nugatowych, kolorowych i białych, z migdałami i bakaliami, w opłatkach  i w andrutach. Zadomowiony w kuchni polskiej nugat  jest właściwie blisko spokrewniony z liczną rodziną polskich mazurków.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!