OBERŻA,OBWARZANEK

Nazwa zajazdu połączonego z gospodą lub karczmy. Spotyka się jq często w staropolskiej literaturze i powieś­ciach z XIX w. Oberże i karczmy rzadko słynęły z dobrej kuchni, częściej z pijackich burd. „Karczemne wyrazy,  „karczemne zachowanie”, przetrwały, niestety, karczmy, oberże. Obwarzanki to różnej wielkości ciasteczka w kształ­cie pierścienia. Obwarzanki z ciasta parzonego, naniza­ne na sznurek, stanowiły typowy towar odpustowy i chłop­cy obdarowywali nimi panny, matki zaś małe dzieci. Wró­cić z jarmarku lub odpustu bez sznurka obwarzanków było wręcz nie do pomyślenia. O kimś, kto nie dostał pre: zentu lub komu nie udał się interes, mówiono,;nie dostał dziurkę z obwarzanka. W kształcie małych obwarzanków wypieka  się ciasteczka do herbaty, niekiedy polewane czekoladą.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!