OBRÓBKA RYB

Wstępna obróbka ryb obejmuje ich zabicie, ogłowienie, patrosze­nie, porcjowanie, filetowanie oraz, w konkretnych przypadkach, zdjęcie skóry, solankowanie lub rozmrożenie. Zabijanie ryb. Rybę ogłusza się, uderzając tłuczkiem w górną część czaszki, następnie przecina się kręgosłup ostrym nożem tuż za głową. Węgorza usypia się wkładając jego głowę do roztworu przygotowa­nego z wody, dużej ilości soli i octu.Sprawianie ryb.Po zabiciu ryby należy oddzielić części niejadalne. Istnieje kilka sposobów oczyszczania ryb z łuski. Ryby o łusce łatwej do usunięcia, jak karp, karaś lub ploć, skrobie się sztywnym ostrym nożem lub specjalnymi tarkami albo skrobakami. Skroba­nie zaczyna się w kierunku od ogona, do głowy. Szczupaka, sanda­cza, amura i inne ryby o dużej łusce należy golić.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!