OGÓREK

Szlachetny przedstawiciel rozgałęzionej szeroko rodziny dyniowatych. Pochodzi z północno-zachodnich Indii,  gdzie rośnie w stanie dzikim. W urodzajnym, Hindustanie tradycje hodowli ogórków przekraczają trzy tysiące lat. W Europie ogórek znany był już w starożytności. Ceniono go nie tylko dla bezspornych zalet smaku, lecz również dla właściwości leczniczych. Jego sok potęgował  (rzekomo, niestetyl) inteligencję i… łagodził płomienie namiętności. Arystoteles polecał spożywanie ogórków tkaczkom płótna oraz kobietom słynącym w Grecji z nadmiernego temperamentu. W średniowieczu, kładziono ogórek do łóżka chorego dziecka, wierząc że gorączka przejdzie z chorego na ogórek.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!