OLLA PODRIDA

Sławne hiszpańskie danie narodowe z różnych mięs – wołowina, baranina, nóżki i uszy wieprzowe, surowa wę­dzona szynka i kiełbasa, drób (do garnka wkłada się obowiązkowo całą kurę) — oraz z bardzo bogatego ze­stawu jarzyn (marchew, pory, cebula, kapusta, ziemnia­ki, suchy groch), ostro i aromatycznie przyprawione czosnkiem i grubo mielonym pieprzem. Wyważenie pro­porcji jest nie tylko sprawą indywidualnego smaku, ale i możliwości finansowych. Mięsa i jarzyny podaje się go­rące, na półmiskach, smakowitą zaś zupę — wywar — w wazie. Podobno legendarny Dyl Sowizdrzał był szczegól­nym amatorem tej wspaniałej i pełnej charakteru po­trawy. 

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!