ORANŻADA,OSTROBOK

Nowość na naszym rynku rybnym. Ostrobok — to jedna z ryb poławianych przez polskie ekipy rybackie u zachodnich wybrzeży Afryki. Nieco podobny do makreli, o prze­ciętnej długości 30—40 cm, ma mięso smaczne, jasne i dość tłuste. W kuchni ma podobne zastosowanie jak makrela, najlepszy jest jednak smażony. Napój orzeźwiający, składający się z ocukrzonej wody i świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. Proporcje nie sq sztywne i zależą zarówno od upodobania, jak i… możliwości. Do oranżady można dodać odrobinkę konia­ku, rumu lub curaęao. Oranżadę podaje się bardzo sil­nie ochłodzoną. krajach, w których pomarańcze są drogie i pojawiają się tylko sezonowo, oranżadę przy­rządza się z wody mineralnej lub gazowanej oraz syropu pomarańczowego.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!