ORKISZ,ORŁY

Kasza z odmian jęczmienia lub pszenicy hodowanych na Podkarpaciu. Kasza orkiszowa jest bardzo pożywna i zawiera dużo białka. Smak ma przyjemny, bardziej zde­cydowany niż zwykła kasza jętzmienna. Wypieczony or­kisz ze słoniną i skwarkami jest potrawą wysoko cenioną w okolicach podgórskich i zasługuje na uwagę „tury­stów kulinarnych’’. Orły (a la)Określenie to spotykamy w kartach (menus) pierwszo­rzędnych restauracji, z reguły przy daniach rybnych. Nie wszyscy wiedzq, co ono oznacza – Wiech zaś napisał kiedyś kapitalną gawędę, w której była mowa o orlim” dorszu. Jeśli przy potrawie rybnej przeczytacie „a la Or­ły , oznacza to, że surowe filety z ryby zamaczano w cieś- cie (np. naleśnikowym), usmażono – i że, jeśli je zamó­wicie, podane zostaną wraz z sosjerką napełnioną aro­matycznym, esencjonalnym sosem pomidorowym.


Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!