OSZCZYPEK,OZORY

Ser owczy, wędzony i suszony, formowany w specjał* nych ozdobnych formach oszczypkowych, będących często prawdziwymi dziełami sztuki ludowej. Cieniutkie plaster­ki oszczypka są świetnym i oryginalnym dodatkiem do kanapek podawanych do czerwonego wina, zwłaszcza w połączeniu z wędzoną rybą. Tartym oszczypkiem można posypywać różne zapiekanki I makaron. Ozory cielęce, wołowe i wieprzowe należą do popu­larnych u nas podrobów. Przyprawia się je na różne spo­soby. Światową sławę zyskał staropolski ozór „na szaro”, w słodko-kwaśnym sosie z migdałami i rodzynkami. Zna­komite są ozory peklowane i wędzone, szkoda tylko, że tak rzadko pojawiają się w handlu. Stanowią one atrak­cyjne urozmaicenie półmisków z zimnymi mięsami oraz wykwintny, choć bardzo swojski i niedrogi surowiec do kanapek.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!