PASZTET Z GĘSICH WĄTRÓBEK PO CESARSKU

 Pasztet z gęsich wątróbek po cesarsku25 dkg wątróbki z gęsi, mleko, 10 dkg słoniny,20 dkg pieczarek, tłuszcz, 25 ml wina Madery,4dkg masła, 20 dkg sera żółtego,100-150 ml śmietanki kremowej, 1/2 kg galarety mięsnej, sól, pieprz i curry do smaku.Wątróbkę obrać z błon, opłukać, zalać mlekiem i pozostawić na 2 godziny. Słoninę pokrajać w kostkę, ugotować, odcedzić. Pie­czarki oczyścić, opłukać, pokrajać razem z wątróbką, usmażyć, zemleć 2-3 razy używając sita pasztetowego. Następnie połączyć ę ze słoniną, winem, masłem utartym ze startym serem i ubitą śmie­tanką, doprawić. Formę wypłukać zimną wodą, nalać na spód część galarety i pozostawić do zastygnięcia. Po zastygnięciu nało­żyć pasztet tak, aby wkoło był odstęp od formy na odległość 1 cm, zalać pozostałą galaretą i pozostawić ponownie do zastygnięcia. Po zastygnięciu formę zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie, wyłożyć pasztet na półmisek, udekorować.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!