PASZTET Z KACZKI

Pasztet z kaczki, 1 kaczka, tłuszcz, 15-20 dkg pieczarek,10 dkg wątróbki z kaczki, 3-4 dkg śliwek,6-8 dkg bułki czerstwej, 100 ml śmietany, 2 jaja, tłuszcz i bułka tarta do formy, sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.Kaczkę przygotować jak kaczkę na dziko, potem polać tłuszczem, zrumienić i upiec skrapiając wodą, następnie wytworzonym sosem. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać, dodać do kaczki pod koniec duszenia razem z wątróbką. Śliwki umyć, namoczyć, ugotować, wypestkować. Miękką kaczkę wyjąć, oddzielić mięso od kości, zem­leć dwa lub trzy razy razem ze śliwkami, pieczarkami, wątróbką oraz namoczoną w śmietanie bułką, wymieszać z jajami, dopra­wić, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą formy, wy­równać powierzchnię i piec około 40 minut pod przykryciem. Pod koniec pieczenia odkryć w celu zrumienienia. Po upieczeniu wystu­dzić, wyłożyć na półmisek, udekorować.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!