PERLICZKI PO WROCŁAWSKU

Perliczki po wrocławsku 1 młoda perliczka, 15 dkg pieczarek, tłuszcz,5 dkg bułki czerstwej, mleko, 1-2 żółtek,4 dkg chrzanu (tartego), natka pietruszki,15 dkg słoniny, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.Sprawioną perliczkę umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę. Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć, połączyć z pieczarkami, żółtkiem, chrzanem i posiekaną natką pietruszki, doprawić, napełnić tuszkę, związać nogi. Na­stępnie szpikować cienkimi paskami słoniny po 3-4 cm, gęsto rów­nymi rzędami wzdłuż piersi i udek z każdej strony po 3-4 rzędy. Polać tłuszczem, zrumienić, skropić wodą i upiec, polewając wy­tworzonym sosem. Po upieczeniu wyjąć, pokrajać tak, aby w każ­dej porcji było po kawałku uda, piersi i nadzienia, ułożyć na pół­misku, polać doprawionym sosem, zagrzać.Podawać z ziemniakami, zieloną sałatą i kompotem.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!