PIECZENIE RYB,RYBA PO OLSZTYŃSKU

Pieczenie. Piec można ryby w piekarniku, na rusztach i grillach. Ryby układa się w brytfannie lub na ruszcie wysmarowanym tłusz­czem albo na grillu i piecze w temperaturze 250 C. Po zrumienieniu zmniejsza się temperaturę piekarnika. Podczas pieczenia ryby moż­na polewać tłuszczem, ketchupem, winem, piwem lub śmietaną. Bardzo atrakcyjne są też ryby pieczone w folii aluminiowej lub per­gaminie, dzięki czemu są soczyste, delikatne i doskonałe w smaku. Ryby takie podaje się z ziemniakami, ryżem, warzywami i sosami.  Dorsz, karmazyn, morszczuk lub dorada po olsztyńsku60 dkg filetów rybnych, 25 dkg włoszczyzny bez kapusty, 15 dkg pieczarek, oliwa, 2 jaja gotowane na twardo, 200 ml śmietany, 10 dkg groszku konserwowego, 5 dkg ketchupu, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.Filety rozmrozić, pokrajać na porcje. Warzywa pokrajać w paseczki, zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować, przełożyć do naczynia wy­smarowanego tłuszczem, obłożyć filetami. Pieczarki pokrajać w pla­sterki, usmażyć, zemleć razem z jajami, wymieszać ze śmietaną i groszkiem, doprawić, zalać ryby, skropić ketchupem, zapiec. Podawać z surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!