PIEPRZ CZARNY

Pieprz pochodzi z Indii – obecnie uprawiany jest na szeroką skalę głównie na Archipelagu Malajskim. Rocz­na światowa konsumpcja pieprzu osiąga obecnie dość zawrotną ilość 39 400 ton.Historia pieprzu w kuchni europejskiej posiada roz­działy sensacyjne, barwne, niekiedy krwawe, zawsze — przynajmniej z perspektywy naszych dni — malownicze. W średniowieczu pieprz był przyprawą królów i magnatów, kupowano go więc dosłownie na wagę złota. Sprzeda­wano go już w 973 r. w dzisiejszej Moguncji, co niepo­miernie zdziwiło Ibrahima ibn Jakuba, kupca i lekarza z mauretańskiej Hiszpanii, trudniącego się również dy­plomacją.Bogactwo swe i wspaniały rozwój zawdzięcza Lizbona w pierwszej połowie XV w. handlowi pieprzem afrykań­skim. Paul Hermann stwierdza w swej pasjonującej książ­ce o najważniejszych odkryciach (,,Siódma minęła, ósma przemija” — PIW 1959), iż „najpiękniejsze kobiety, naj­szlachetniejsze konie, najświetniejsze drogie kamienie, najwspanialsze kobierce, najrzadsze futra – wszystko to można było nabyć za pieprz”.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!