Potrawy kuchni francuskiej

Kuchnia francuska to jedna z tych kuchni, która w powszechnym mniemaniu jest uważana za jedną z najważniejszych, a już z pewnością za jedną z najbardziej wykwintnych i wysublimowanych kuchni. Dużo w tym prawdy, ale jak w każdym uogólnieniu – nie wszystko. To prawda, że sporą częścią klasycznej kuchni francuskiej są dania dość ekskluzywne, wykonywane często z bardzo drogich, rzadko dostępnych specjałów, które wymagają odpowiedniej oprawy i z całą pewnością tego, aby kucharz znał się doskonale na przyrządzaniu tego typu potraw, aby mógł wyciągnąć z nich wszystkie smaki i smaczki. Kulinaria takich dań są bowiem niezmiernie skomplikowane i potrzeba dużej wiedzy i doświadczenia, aby uzyskać pożądany efekt. Ale to tylko część kuchni francuskiej. Jak to zwykle bowiem bywa, powstała we Francji kuchnia zupełnie inna, stojąca w jawnej opozycji do tej opisywanej wyżej. Jej potrawy są mało skomplikowane, łatwo dostępne, stosunkowo tanie i proste do wykonania. Tak więc, jak widać, każdy może znaleźć coś dla siebie w kuchni francuskiej.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: