PRZEPIÓRKI LUB KUROPATWY A’LA CESARZOWA

Przepiórki lub kuropatwy „a la cesarzowa”przepiórki lub kuropatwy, 20 dkg słoniny, tłuszcz, j 200 ml białego wytrawnego wina, 5 dkg koncentratu pomidorowego, 20 dkg pieczarek, 2 dkg kaparów,2 dkg rodzynek, 5 dkg oliwek, sól, pieprz, tymianek,majeranek do smaku.Sprawione tuszki umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chło­dnym miejscu na 1 godzinę. Następnie związać nogi, obłożyć cien­kimi plastrami słoniny, polać tłuszczem, zrumienić i upiec skra­piając winem wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Pie­czarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, dodać pod koniec ! pieczenia razem z opłukanymi kaparami, rodzynkami i wydrylowa- 1 nymi oraz posiekanymi oliwkami. Po upieczeniu zdjąć słoninę, zrumienić tuszki, wyjąć, przekrajać wzdłuż na połówki, usuwając częściowo kości, ułożyć na półmisku, polać doprawionym sosem wymieszanym z drobno pokrajaną słoniną.Podawać z ziemniakami drążonymi, surówkami i kompotem.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!