PRZEPIÓRKI LUB KUROPATWY BRANICKIE

Przepiórki lub kuropatwy branickie 4 przepiórki lub kuropatwy, 20 dkg słoniny, tłuszcz,20 dkg pieczarek, 100 ml białego wytrawnego wina, : 10 dkg groszku konserwowego, sól, pieprz i curry do smaku.Sprawione tuszki umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłod­nym miejscu na 1 godzinę. Następnie związać nogi, polać tłuszczem i piec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, dodać do tuszek pod ko­niec pieczenia razem z winem. Po upieczeniu zdjąć słoninę, zrumie­nić tuszki. Potem wyjąć, przekrajać wzdłuż na połówki, ułożyć na półmisku. Sos wymieszać z groszkiem oraz pokrajaną w paseczki słoniną, chwilę poddusić, doprawić, obłożyć tuszki, podgrzać. Podawać z frytkami, surówkami i kompotem.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Mam na imię Zachary i chciałbym na tym blogu zamieszczać wpisy na temat kuchni. Jest to nieodzowna rzecz w życiu każdego człowieka, dlatego mam nadzieję, że temat będzie dla ciebie interesujący!